Naravna sredstva za odganjanje komarjev

Komarji so 3 do 6 mm velike žuželke z dolgimi nogami in vitkim trupom. Hranijo se z nektarjem in sadjem, samice pa poleg tega potrebujejo za tvorjenje jajčec obroke krvi, bogate s proteini. Večina komarjev se hrani od zore naprej, najbolj aktivni pa so zvečer. Najraje se hranijo na velikih sesalcih,  pogosto pa napadejo tudi človeka. Po najnovejših raziskavah lahko komarji prenašajo izredno nevarno bolezen Boreliozo poleg tega pa še malarijo, rumeno mrzlico in filarijazo.

Previdno z repelenti!

Skoraj na vseh repelentih so opozorila: “ne nanašajte jih prepogosto”, “ni za otroke”, “ne uporabljajte v bližini oči in ust” in podobna, kar daje slutiti, da njihove sestavine za človeka niso povsem nedolžne. DEET in ikaridin delujeta dražeče na kožo, oči in sluznico. Večja je koncentracija, večja je verjetnost težav. Sonce in toplota še povečujeta verjetnost stranskih učinkov.Zato se pri nanašanju ravnajte po priloženih navodilih. Ne nanašajte jih na odrgnine ali rane in bodite še posebej previdni, ko jih nanašate okoli oči, ust in ušes.

Kaj imajo komarji radi?

  • Komarji ljubijo vonj po sladkobi.
  • Privlači jih mlečna kislina, ki se nabira v potnih sragah.
  • Privabijo jih temna oblačila.
  • Privabi jih tudi toplota in ogljikov dioksid (izdihan zrak).

Naravna sredstva za odganjanje komarjev:

Eterična olja: cedre, evkaliptusa, čajevca ali cimeta. Z njimi lahko odišavite prostor ali pa jih nanesete neposredno na kožo – pred tem jih razredčite z nekaj vode.

Limona ali citronka: kisel vonj citrusov odganja komarje, pri čemer velja isto, kot pri eteričnih oljih – z vonjem citrusov lahko odišavite prostor, ali pa sebe.

Zelišča: Iz listov mete, timijana ali bazilike pripravimo poparek, hladnega shranimo v stekleničko z razpršilom ter ga nato uporabljamo namesto repelenta.

Rožice na okenskih policah: Na okensko polico postavite pelargonije ali meliso. Njun nam dišeč vonj, odganja komarje.

Vas je komar že pičil?

Za lajšanje srbeža lahko uporabite:

Aloe vero: Lahko uporabite rastlino svežo ali pripravljen gel.

Bananin olupek: Mesto pika namažite z notranjo stranjo bananinega olupka.

Česen: Kot naravni antibiotik pomaga proti gnojenju pikov.

Lekadol ali Aspirin: tableto za moment namočite v vodo in položite na mesto pika.

4 thoughts on “Naravna sredstva za odganjanje komarjev

  1. Hvala za priporočeno, jaz pa bi dodala še en nasvet za “Past za komarje,ki je tudi zelo preprosta.Plastični steklenici odrežeš vrh, jo oviješ z Alu folijo.Skuhaš 2dl vode i 5 dkg rjavega sladkorja,ohladiš , vliješ v steklenico in vodo posuješ z 1dk g kvasa.Steklenico postaiš v kot in čez dva tedna pogledaš kaj se je ulovilo.

Komentirajte