Ali je mleko zdravo?

Mleko je vedno veljalo za zdravo, polnovredno živilo, polno kalcija in vitaminov. Pa je temu danes še vedno tako?

Študije so pokazale, da so ljudje, ki so iz svoje hrane izločili homogenizirano mleko in mlečne izdelke, bistveno izboljšali svoje zdravje. Mleko iz prodajnih polic ne vsebuje samo kalcija in vitaminov, v njem najdemo ogromno škodljivih snovi, kot so antibiotiki, alergene živalske beljakovine, hormoni, holesterol, pesticidi, herbicidi in še kaj bi se našlo.

Vsi ti škodljivi dodatki, ki pridejo v mleko preko hrane, ki jo zaužije krava, pa lahko povečajo tveganje za raka prostate, prsi in mod. Hormonska sestava v kravjem mleku lahko povzroča prebavne težave, saj nekateri ne prenašajo mlečne laktoze, ki je dodana kravjemu mleku, krče, ponavljajoče driske in nasplošno slabo počutje. Sveže pomolzeno mleko deluje v telesu bazično. Homogenizirano mleko pa v telesu ustvarja kislo reakcijo.

Homogenizirano mleko:

Tisočletja je bilo mleko vir zdravja, danes pa ga je postopek homogenizacije spremenil v vir bolezni. Homogenizacija mleka preprečuje prehitro ločevanje maščobe, kar omogoča daljše roke trajanja izdelkov. Ko je homogenizirano mleko izpodrinilo pasterizirano, so se pojavile vesti o velikem porastu pojava poapnenja žil. Odziv mlekarske industrije na to je bila ponudba različnih vrst mleka z manjšo vsebnostjo maščobe, kar kaže na to, da so vedeli, da ima homogenizirana maščoba drugačne lastnosti od nehomogenizirane.

Zakaj telo ne more izkoristiti kalcija v mleku?

Na maščobo, ki je bila prvotno zaščitena z naravno membrano, ki preprečuje trdnejšo vezavo kazeina z njo, se ta po homogenizaciji lahko trdno adsorbira nanjo. Naš organizem novo nastale kombinacije ne zna prebaviti, deloma jo izloči, deloma pa jo nalaga na stene naših žil (od tod tudi poapnenje). To je tudi razlaga, zakaj organizem iz homogeniziranega mleka ne more izkoristiti kalcija.

Študije so pokazale, da je bilo tveganje za srčno-žilne bolezni 16 odstotkov manjše pri ljudeh, ki so spili več mleka, v primerjavi s tistimi, ki so ga popili manj. Poleg tega so še ugotovili, da ljubitelje mleka kap zadene za 20 odstotkov manj pogosto. Seveda to velja samo za domače kravje mleko, ki ni homogenizirano.

Kaj je pasterizacija mleka:

Pasterizacija je postopek toplotne obdelave, s katerim uničimo vse patogene mikroorganizme, uničimo čim večje število tehnološko škodljivih mikroorganizmov poleg tega pa se inaktivirajo encimi. To pomeni, da je pasterizirano mleko še vedno živo kljub ustavljenim procesom. Ko pa mleko spet pride v stik z zrakom, se postopki sprožijo in takrat je rok trajanja zelo kratek.

Takšno mleko je bistveno bolj zdravo in lažje prebavljivo za naše telo.

 

Komentirajte