Ali je sonce škodljivo?

Sonce je tisto, ki ustvarja, ohranja in tudi uničuje življenje na Zemlji. Kako pa vpliva na naša mala življenja? Bi se ga morali izogibati, ali pa nam lahko koristi?

Zdravniki nas opozarjajo, da pretirano izpostavljanje njegovim žarkom povzroča rdečico in opekline, to pa povečuje tveganje za nastanek nevarnih sprememb na koži in za pospešeno staranje kože. Toda pogosto se ne zavedamo, da je lahko tudi pomanjkanje sončnih žarkov en od dejavnikov za razvoj bolezni. Neka raziskava, objavljena leta 1982 v britanskem zdravniškem časopisu Lancet, je na primer pokazala, da za rakom na koži dvakrat pogosteje od tistih, ki delajo na prostem, obolevajo ljudje, ki delajo v pisarnah. V tej raziskavi je bil najizrazitejši dejavnik tveganja za razvoj kožnega raka umetna svetloba. Negativno je seveda dolgotrajno “praženje” na soncu. Telesu namreč zadostuje že 10-15minut sonca dnevno.

Torej je vse v redu, dokler ohranimo zdravo pamet in ne pretiravamo.

Kako pa Sonce dejansko vpliva na naše telo? Ultravijolični žarki pravzaprav stimulirajo žlezo ščitnico, ki tako poveča proizvodnjo hormonov za krepitev telesnega metabolizma.

Če se soncu izpostavljamo premišljeno, ima na kožo in celoten organizem pozitivne učinke, saj omogoča nastajanje vitamina D v koži, ki je pomemben za sestavo kosti, krepi obrambno sposobnost organizma, pozitivno vpliva na naše fizično počutje. Krepi občutek dobrega počutja in vitalnosti in blaži depresije.

Terapija s soncem oziroma helioterapija ali fototerapija (terapija s svetlobo) je bila na prehodu iz 19. v 20. stoletje glavna metoda v boju proti nalezljivim boleznim. Raziskave so že takrat pokazale, kako izpostavljanje obolelih nadzorovani količini sonca niža krvni tlak, holesterol v krvi, visoko raven sladkorja pri diabetikih in povečuje število belih krvničk, ki jih ljudje potrebujemo za boj proti boleznim.

Obolelim za revmatičnim artritisom, ulceroznim kolitisom, aterosklerozo, anemijo, cistitisom, ekcemi, aknami, psoriazo, herpesom, lupusom, ljudem s težavami z ledvicami, astmo … zdravilni žarki sonca so pomagali celo tistim z opeklinami. Sonce omili nevrodermitis. Zlasti skupaj s slano vodo mnogi kožni bolniki pridno izkoriščajo to terapijo, predvsem ob Mrtvem morju, ki ima 27-odstotno slanost.

Zakaj in kako sonce škodi?

Ob izpostavljenosti soncu najprej čutimo toploto, to so infrardeči žarki, ki niso nevarni koži. Sončne opekline in druge poškodbe kože povzročajo ultravijolični žarki, ki so zadnja desetletja zaradi tanjše plasti ozona še intenzivnejši. Ločimo jih na :

  • UVA: So manj nevarni za nastanek sončnih opeklin, kot UVB žarki, a v primerjavi z UVB žarki prodirajo globje v kožo in zato povzročajo oslabitev imunskega sistema kože, pospešeno staranje in v hujših primerih kožnega raka. Prodrejo skozi oblake, tkanino in neobarvano steklo, zato smo jim vsakodnevno izpostavljeni.
  • UVB: So krivi za nastanek sončnih opeklin. Prodrejo v kožo do njenih zarodnih plasti in jo poškodujejo. Pred UVB žarki nas zaščitijo gosti oblaki, gosto tkana oblačila in steklo.
  • UVC: So najbolj uničujoči za vrhnje plasti kože. K sreči jih večina ne doseže Zemljine površine, saj jih prestreže ozonska plast atmosfere.

Poškodbe kože, ki nastanejo pri prekomernem sončenju niso posledica delovanja toplote, zato ne gre za tipične opekline. Opečeni čuti pekoč občutek na opečenem mestu, pojavi se rdečina in oteklina.

Reakcija nastane približno pol ure po sončenju ali pa šele po 12 do 24 urah. Ravno zaradi pozne reakcije, se včasih zgodi, da se ne umaknemo s sonca pravočasno. Znaki vnetja minejo v 4 do 7 dneh. Uničene kožne celice se v nekaj dneh odluščijo in koža se obnovi.

Pri dolgotrajnem prekomernem izpostavljanju soncu pa se koža ne more več v celoti obnoviti, govorimo o pospešenem staranju kože. Značilni znaki so suha, usnjata in nagubana koža, pogosto so opazne nepravilne pigmentacije.

Kadar je teh poškodb preveč in se okvari tudi celični dedni material, lahko pride celo do kožnega raka.

Nasveti za zdravo sončenje:

JA! Sončenje! Priporočam sončenje!

S sončnimi žarki je treba ravnati kot z vsakim drugim zdravilom: treba je najti pravo merico, saj pretiravanje vedno škodi. Začnite že maja, ko sonce še ni tako močno. Vsak dan se mu izpostavljajte po 10 minut na eno stran telesa. Levi bok, hrbet, desni bok in trebuh. Po tednu ali dveh, ko se koža privadi in že dobi nekaj pigmenta, podaljšajte čas na 15 minut.  Tako se počasi pripravljajte na poletje. Do poletja bo vaša koža navajena sonca, in opeklin ne bo, sploh pa ne, če boste upoštevali še dodatne napotke:

  • Soncu se izogibajte med 11. in 16. uro.
  • Nosite bombažna oblačila, saj oblačila iz sintetičnih vlaken ne preprečujejo vdora UVB-žarkov do kože.
  • Pri plavanju in vodnih športih se zaščitite z ustrezno obleko.
  • Tudi v oblačnem vremenu morate paziti in se zaščititi, saj UVA žarki vseeno prodrejo skoznje.
  • Zaščitite tudi ustnice in oči (sončna očala) !
  • Po sončenju si privoščite kopel in kožo namažite z losionom, da ji povrnete vlažnost. Losion z Aloe vero ali kamilico bo kožo tudi pomiril.
  • Ne pozabite piti. Med sončenjem izgubite tekočino, ki jo morate nadoknaditi.

Komentirajte