Semena Chia

Chia semena izahajajo po večini  iz Južne in Srednje Amerike. Uporabljali so jih že Maji in Inki. Semena so zmleli v moko, iz jih so stiskali olje in ga med drugim uporabljali kot osnovo barv za telesne poslikave. Chia semena povečujejo fizično vzdržljivost in splošno zdravje človeškega telesa.

Dolgo časa so za edini vir omega-3 maščobnih kislin veljale ribe, a se je izkazalo, da ga prav toliko vsebujejo nekateri rastlinski viri, npr. laneno seme, še bogatejša pa so z njimi semena chia. Vsebujejo kar 60% omega-3 maščobnih kislin. Semena vsebujejo dvakrat več beljakovin od katerihkoli drugih semen, trikrat več antioksidantov kot robidnice, dvakrat toliko kalija kot banane, trikrat več železa kot špinača in petkrat več kalcija kot mleko! Za piko na i semena rastline, ki sicer izhaja iz družine mete, vsebujejo tudi neverjetno bogastvo vitaminov in mineralov kot so : fosfor, mangan, kalcij, magnezij, cink, vitamine A, D, E,K in vitamine B-skupine, z izjemo B12. Ker ne vsebujejo glutena, so primerna tudi za ljudi z celiakijo.

Chia semena imajo močno hidrofilno sposobnost, kar pomeni, da nase vežejo vodo. Zaradi tega se olajša prebava, absorbcija hranil v črevesju pa se poveča. Pomagajo pri težavah z hemoroidi, pravtako pa pomirjajo razdraženo črevo. Uživanje chie se povezuje tudi z hujšanjem, saj pospešuje absorbcijo in razgradnjo maščob, daje pa tudi dolgotrajen občutek sitosti in ima nizek glikemični indeks. Semena pripomorejo  pri uravnavanju sladkorja v krvi, znižajo previsok krvni tlak in zmanjšajo dovzetnost bolnikov za infekcije, krepijo lase in kožo, znižajo visok holesterol v krvi, pomagajo pri menstrualnih krčih in pri prehodu v menopavzo.

V spletni trgovini Zakladi Latinske Amerike nudijo kakovostna Chia semena po ugodnih cenah. Najdete jih tudi na Facebook strani in sicer Zdrava Chia, kjer lahko spremljate novosti in raziskave glede Chia semen.

Komentirajte