Kokos

Kokosovi orehi rastejo na palmah, ki dosežejo v višino do 30 metrov. Kokosovi palmi pravijo tudi drevo življenja in to ime si zagotovo zasluži, saj se v sveži kokosovi vodi in kokosovem olju skriva prava blagodejnost sadeža. Soku mladih kokosov pravijo tudi voda življenja, ker ima enako elektrolitsko ravnovesje kot naša kri. Kokos je bogat vir mineralov in vitaminov.

Skoraj polovico maščobnih kislin v kokosovem olju predstavlja lavrinska kislina, ki jo najdemo tudi v materinem mleku, krepi imunski sistem ter deluje proti virusom, bakterijam in zajedavcem.

Edinstvena značilnost kokosovega olja so zelo kratke in srednje dolge nasičene maščobne kisline, zaradi katerih izkazuje izredne lastnosti. To je zelo pomembno, ker telo te maščobe zelo hitro presnavlja. Velika večina maščob se prebavi v tankem črevesu, kjer prebavni encimi trebušne slinavke s pomočjo žolča razbijejo maščobe v maščobne kisline. Nato jih prevzame črevesna stena, ki jih spravi v skupek maščob in beljakovin, imenovanih lipoproteini, in jih pošlje v krvni obtok. Ko ti lipoproteini krožijo po telesu, sproščajo delčke maščob in ta maščoba se končno naloži v naše maščobne celice. Srednjeverižne maščobne kisline v kokosovem olju, čeprav spadajo med nasičene maščobe, pa se predelajo drugače. Razbijejo se v samostojne maščobne kisline še preden zapustijo želodec. Ko torej pridejo v tanko črevo, ne potrebujejo nadaljnje predelave, zato lahko takoj potujejo neposredno v jetra, s čimer obidejo lipoproteinski del v črevesni steni. Jetra te srednjeverižne maščobne kisline uporabijo kot gorivo za proizvajanje energije. Zaradi tega maščoba v kokosovem olju ne kroži po krvnem obtoku v tolikšni meri kot druge maščobe in tako ne prispeva h kopičenju maščob v celicah. Telo jih raje porabi za neposreden vir energije, kot pa da bi jih nalagalo na maščobne blazinice. V primerjavi z ogljikovimi hidrati imajo prednost, da ne zvišujejo ravni glukoze v krvi ter pozitivno vplivajo na raven holesterola in krvni tlak.

Pri čem pomaga kokosovo olje:

  • odlično celi rane in brazgotine
  • pomaga premagovati utrujenost
  • pozitivno vpliva na raven holesterola
  • znižuje krvni pritisk
  • vlaži in neguje kožo
  • spodbuja pospešeno izgorevanje maščob in tako pripomore k hujšanju
  • pomaga pri herpesu, luskavici in glivici kandide
  • uspešno uničuje zajedavce ali vsaj omejuje njihovo rast
  • pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi
  • zmanjšuje sekundarne posledice sladkorne bolezni

Načini pridelave kokosovega olja:

Klasična pridelava kokusovega olja:

Ko prispejo do predelave, jih odprejo in izdolbejo s kovinskim rezalom. Kokosovo meso (kopra) se položi ob rob ceste kjer se osuši in čaka v povprečju od 1 – 6 mesecev na prevoz v evropo. Tam meso pri visokih temperaturah osušijo in nato stisnejo v olje. Pri predelavi starih, skladiščenih kokosovih orehov, se biološka vednost zelo zniža.

Pridelava v podjetju Dr.Goerg:

Uporablja se le sveže obrano, zrelo kokosovo meso, ki se predela v roku naslednjih treh dni. Nizka temperatura stiskanja pod 38°C, je absolutna zahteva pri Dr. Goerg, saj se le tako zagotovi biološka vrednost kokosovega olja.

Kvalitetne izdelke Dr.Goerg najdete v spletni trgovini Vega shop , kjer imajo pestro ponudbo izdelkov iz kokosa. Kmalu bo v ponudbi tudi kokosov sladkor (primeren tudi za diabetike) in kokosov nektar.

2 thoughts on “Kokos

Komentirajte