Amarant

Amarant izvira iz Mehike. Gre za izredno staro rastlino, saj arheologi domnevajo, da so ga gojili že pred osem tisoč leti. Na vsaki rastlini zraste 40.000 do 60.000 semen. So drobna, okrogla in zlato rumene barve ter velika komaj en milimeter. Amarant ima nenavadno sladek okus po lešnikih in oreščkih, ter prijeten vonj. Ker je amarant naravno odporen proti škodljivcem in zelo prilagodljiv, pri njegovi pridelavi ni treba uporabljati škropiv in umetnih gnojil, zato je zrnje že samo po sebi ekološko. Njegova posebnost je tudi, da se bogastvo skriva v notranjosti zrna, ne v lupinici, kot pri drugih žitaricah. Tako pri obdelavi zrna pride le do majhne izgube hranljive vrednosti. Poleg zrn pa so užitni tudi listi amaranta, ki so izjemen vir karotena, železa, kalcija, vitaminov C in B3, pripravimo jih na enak način kot špinačo ali blitvo. Najbolje je, da jih skuhamo na pari.

Vsebuje približno 19% beljakovin, 5.6% vlaknin in 6% maščob v obliki esencialnih olj ter veliko železa, cinka, magnezija, fosforja, kalija in kalcija. Vsebuje tudi vitamine A, C, E, vitamine skupine B. Beljakovine vsebujejo aminokislini lizin in metionin, ki sta redki aminokislini v rastlinskem svetu. Ne vsebuje glutena, zato je  primeren za diete pri celiakiji. Zaradi svoje sestave amarant pomaga pri zniževanju holesterola, zmanjša pa se tudi tveganje za razvoj določenih oblik raka. Proteinsko bogata psevdo žitarica daje telesu energijo in moč, vlaknine pospešujejo in urejajo prebavo, nenasičene maščobne kisline pa ščitijo srčno-žilni sistem. Zaradi izjemne vsebnosti kalcija, fosforja in drugim mineralov je odlična kuharska izbira ob pomanjkanju kalcija, za boljšo rast kosti otrok in za vse, ki želijo kalcij uživati v povsem naravni obliki.

Med glavne zdravilne učinke sodijo zaviranje diareje in pretiranega krvavenja ob pojavu hemoroidov. Predvsem listi pomagajo pri težavah, kot so ekcemi in akne, uporabljajo pa jih tudi za blaženje ustnih vnetji, zatečenih dlesni in bolečega grla. Vtiranje svežega soka listov v skalp, lasem pomaga obdržati svojo barvo in jih naredi mehke. Nekateri pravijo, da so listi učinkovita kurativa pri izgubljanju las.

Namaz iz piščanca, amaranta in zelišč:

  • 2,5 dl kurje juhe
  • 20 dag piščančjih prsi brez kosti
  • 20 dag kuhanih amarantovih semen
  • 2 žlici limoninega soka
  • 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 šop svežih zelišč (rukole, bazilike, peteršilja, kreše …)
  • sol in sveže mlet poper

Kurjo juho zavrite, vložite piščančje prsi, pokrijte in jih na šibkem ognju kuhajte 10 minut. Meso nekoliko ohladite, ga narežite na kockice in ga v mikserju skupaj s kuhanim amarantom, limoninim sokom, ekstra deviškim oljčnim oljem ter štirimi žlicami juhe spasirajte. Dodajte oprana in drobno sesekljana zelišča, solite in popoprajte po okusu ter dobro premešajte. Postrezite lahko takoj ali pa ga do uporabe shranite v hladilniku.

Enolončnica z aramantom:

  • 150 g amarantovih semen
  • 3 jedilne žlice oljčnega olja
  • 5 dl zelenjavne juhe
  • 150 g korenja
  • 200 g pora
  • 50 g orehov
  • šopek peteršilja
  • 1 čajna žlička naribane limonine lupine
  • sol in poper po okusu

Amarantova semena prepražimo na oljčnem olju. Dodamo zelenjavno juho in na rahlem ognju kuhamo 45 minut. Medtem korenje in por očistimo ter narežemo na drobne kocke ali kolobarje. Orehe nasekljamo na grobo, peteršilj pa na drobno. Narezano zelenjavo dodamo amarantu in kuhamo še 10 minut. Potem dodamo čajno žličko naribane limonine lupine, sol in poper po okusu. Na koncu dodamo nasekljane orehe in peteršilj.

Komentirajte