Gastroezofagealna refluksna bolezen ali GERB

Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) postaja v razvitem svetu v zadnjih dveh desetletjih vse pogostejša in pomembnejša bolezen, ki prizadene okrog 10% prebivalstva. Zboli več moških , kot žensk.

Je kronična bolezen, zaradi katere bolniki prihajajo k zdravniku tudi večkrat na leto, težavnostna stopnja bolezni pa se večinoma ne spremeni. Razvijejo se vnetne spremembe sluznice požiralnika, ki lahko vodijo do tako imenovanega Barrettovega požiralnika.  Zgodnje odkrivanje Barrettovega požiralnika je pomembno tudi zaradi možnosti nastanka raka, ki se lahko pojavi kot posledica teh sprememb.

Vzroki za nastenek GERB

  • vračanje želodčne vsebine v požiralnik
  • čezmerno izločanje želodčne kisline
  • prevelik duodenogastrični refluks
  • zmanjšana odpornost želodčne sluznice
  • vzrok so lahko tudi kajenje, uživanje mastne hrane ali nekatera zdravila

 

Zdravljenje GERB

Pri blažji obliki, si lahko pomagate  sami. Izogibajte se mastne hrane in hrane ki napenja, alkohola ter prenehajte kaditi. Priporočamo vam proso, ki je edino žito, ki povzroča v želodcu alkalno reakcijo. Po obroku vam svetujemo, da ne poležavate še vsaj od 3-4 ure, saj s tem preprečujete zahajanje želodčne vsebine v požiralnik. Če imate težave pred spanjem, si privzdignite vzglavje, tako da bo glava višje od trupa.  Tudi izguba telesne teže vam bo pripomogla k boljšemu počutju.
V primeru da so težave težje, obiščite zdravnika! Zdravila, ki jih zdravnik predpiše pri gastroezofagealni refluksni bolezni, zmanjšajo kislost želodčne vsebine, zavrejo izločanje želodčne kisline ali pospešijo praznjenje želodca. Bolnike z hudimi težavami (težko požiranje ali zatikanje hrane,hujšanje, slabokrvnost, bruhanje) pa napoti na preiskave, ponavadi na endoskopijo požiralnika (gastroskopija). Kirurško se zdravi le redke bolnike.

Komentirajte