Ricinusovo olje

Rastlina ricinus ali kloščevec prevladuje v tropskem in zmerno tropskem podnebju in izvira iz Vzhodne Afrike. Raste hitro in z malo nege.

Ricinusovo olje se pridobiva iz rastline ricinus (lat. Ricinus communis), ki velja za najbolj strupeno rastlino na svetu. Kljub temu pa ricinusovo olje, še zdaleč ni strupeno. Egipčani, ki so ga poimenovali kar Kristusova dlan, saj ima številne zdravilne učinkovine. Barva je prozorna ali rahlo rumena, olje je lahko brez okusa ali pa ima blag okus. Osemdeset odstotkov olja sestavljajo trigliceridi, ki vsebujejo 12-hidroksi maščobno kislino, ki je vzrok, da je olje dragocena kemijska surovina, saj je zelo učinkovito v boju z glivicami, plesnimi, virusi, paraziti in bakterijami.

Uporablja se tudi v nekaterih zdravilih za rakava obolenja, saj so nekateri testi pokazali, da neverjetno zmanjša velikost tumorjev. Razlog naj bi bil v tem, da olje iz telesa povleče strupene snovi in jih veže nase. Ena redkih oralnih uporab ricinusovega olja pa je za uživanje v primeru zapeke, vendar pod strogim zdravniškim nadzorom. Ker učinkovito pospešuje krvni obtok, ricinusovo olje učinkovito zdravi otekline. Pri prehladu in bronhitisu pomaga masaža prsnega koša.

Zaradi velikih količin vitamina E in ricinoleične kisline je ricinusovo olje cenjeno tudi v kozmetiki. Učinkovito čisti mastno kožo, poleg tega pa deluje protivnetno in zato odpravlja akne, zdravi manjše ureznine, blaži opekline ter preprečuje nastanek ekcemov, alergijske kožne bolezni. Olje namreč spodbuja nastanek kolagena, zaradi katerega je koža videti napeta in mladostna. Izkazalo se je, da ricinusovo olje blagodejno vpliva na krepitev in rast las, trepalnic ter obrvi. Koristi kot preventiva pred strijami.

 

Komentirajte