Pljučnik

800px-Boraginaceae_-_Pulmonaria_officinalis-4Rdeč, moder in vijoličen cvet na eni sami rastlini. To je pljučnik. Zrase približno 20 cm visoko, ima dlakavo steblo, na katerem so temno zeleni listi z belimi lisami. Cvetovi so sprva rdeči, a se kasneje zaradi spremembe v pH vrednosti, spremenijo v vijoličaste in modre. Zgornja stran listov pljučnika je dlakava  in posuta z belimi lisami. Cvete od marca do konca maja. Pljučnik najdemo po travnikih in pašnikih, na posekah in ob gozdovih, predvsem pa po svetlih listnatih gozdovih. Rad ima globoko, vlažno zemljo, našli ga bomo pa vse do 1300 metrov nadmorske višine. Nabiramo cvetočo rastlino brez korenin. Najlažje jo posušimo v šopkih, ki jih obesimo v suh in zračen prostor. Zdravilnost pljučnika temelji na veliki količini kremenčeve kisline, na rudninskih soleh, smoli in na čreslovini. Sluzi ima rastlina malo. 

Tako bi pljučnik moral biti prvi na seznamu zelišč, ki nam pomagajo pri zdravljenju vseh vrst pljučnih obolenj, torej pri pljučnici, gripi, katar dihal, suh kašelj in kašelj z izmečkom, bronhitis, pljučna jetika, astma, hripavost in vnetje grla. Poleg zdravljenja pljučnih obolenj, pa pljučnik poskrbi še za pospeševanje izločanja seča- diuretik, zavira vnetja in zdravi celo hemoroide, pomagal pa bo tudi tistim, ki imajo težave z vnetjem sluznice v želodcu in prebavilih, pri driskah in griži. Utrjuje tkivo. Čaj pomaga tudi pri težavah z mehurjem in sečnimi kamni.

Čaj iz pljučnika:

Ko imamo pljuča zabita in težko dihamo, zamešamo enako količino različnih zelišč: pljučnik, lipovo in bezgovo cvetje, slezove korenine, cvetove dišeče vijolice in kos koromača. Dve žlički mešanice poparimo s skodelico vrele vode, pustimo, da se nekoliko ohladi, precedimo, osladimo z žličko medu in dodamo limonin sok. Čez dan popijemo do šest skodelic čaja.

Med iz pljučnika:

Uporabimo samo cvetne glavice pljučnika. V steklen kozarec po plasteh naložimo sladkor in pljučnik (plast pljučnika, plast sladkorja, zadnja plast je sladkor), zapremo in postavimo na sonce za toliko časa, da se sladkor stopi. Precedimo in nalijemo v manjše steklenice. Uporabimo lahko tudi dober gozdni med, vendar kozarca ne postavimo na sonce, pač pa na toplo mesto. Po osmih tednih precedimo in shranimo v manjše kozarčke.

Za ljubitelje piva:

Ljubitelji piva si lahko pri bronhitisu in kašlju pripravijo pljučnikovo pivo. 3 žlice pljučnika segrejemo v pol litra piva. Tik preden zavre, umaknemo z ognja. Pijemo toplo.

2 thoughts on “Pljučnik

Komentirajte