Lapuh

lapuhLapuh je trajna rastlina, ki zraste do 25 cm visoko na luskastem steblu. Šele po cvetenju zrastejo listi.  Cvetove nabiramo od marca do aprila, liste, ki se pojavijo za njimi pa do junija. Nabiramo ga na sončnih legah, tam je bolj zdravilen. Ker cvetovi dozorevajo tudi med sušenjem, nabiramo mlade, pravkar razprte cvetne koške. Cvetje je treba zelo hitro posušiti, saj potemneli cvetovi nimajo vrednosti. Posušimo jih v senci. Lapuh je zaradi svojih pozitivnih učinkovin uvrščen med zdravilne rastline, a kljub temu moramo biti previdni pri uživanju njegovega čaja. Vsakodnevno pitje večjih količin čajnega napitka iz lapuhovih listov lahko vodi v kronično zastrupitev. Iz istega razloga in ker je po izročilu znan kot sredstvo za splav, ni primeren za nosečnice in doječe matere. Pijemo ga največ deset dni in potem naredimo vsaj trimesečno prekinitev. V času zdravljenja se sme piti po požirkih maksimalno dve skodelici čajnega napitka dnevno.

Rastlina vsebuje veliko vitamina C, rastlinsko sluz, čreslovino, grenčino, eterično olje, inulin, grenek glikozid, galusovo kislino, fitosterine in rudninske snovi kalij, natrij, kalcij, cink, magnezij ter solitre.

Podobno kot vijolica ali pljučnik se tudi lapuh uporablja za zdravljenje pljučnih obolenj in prehladov: pri bronhitisu, pljučnici, dražečem kašlju, oslovskem kašlju, astmi, pri hripavosti, pljučni tuberkulozi,… Lapuhov čaj je za grgranje pri akutnih in kroničnih vnetjih ustne votline in žrela, s tem pa se lajšajo tudi želodčne in črevesne težave. Deluje zoper številne gramnegativne bakterije, med njimi Staphylococcus aureus in Pseudomonas aeruginosa.  Lapuhov čaj tudi čisti kri, vzbuja apetit in deluje proti prebavnim krčem. Dober je tudi za zunanjo uporabo, saj ga lahko uporabimo za spiranje ranic, kožnih vnetij in izpuščajev. Blagodejno vpliva tudi na vnetje krčnih žil in opekline. Posamezne sestavine učinkujejo protivnetno, zavrejo zlepljenje krvnih ploščic, zvišajo krvni tlak in spodbudijo dihanje. Ljudsko zdravilstvo priporoča pri glavobolu polaganje svežih listov na čelo, pri vnetju srednjega ušesa pa nekaj kapljic svežega soka iz listov nakapati v uho.

Tinktura iz lapuha:

lapuh2
Foto: Vanja Šantl

Pest cvetov damo v liter žganja in pustimo, da dva meseca stoji na toplem. Nato vsebino precedimo in jo shranimo v temnih stekleničkah. Jemljemo 3- do 4- krat dnevno po deset kapljic na sladkorju.

Čaj iz lapuhovih listov:

Dve zvrhani čajni žlički narezanih in posušenih lapuhovih listov prelijemo z litrom vode in po desetih minutah precedimo.

Sirup iz lapuha:

Iz lapuhovih listov pripravimo sirup, ki se odlično obnese pri pljučnih boleznih. Lončen lonec ali stekleno posodo napolnimo izmenoma z za prst debelimi plastmi listov in sladkorja, dokler ni poln do roba. Čez noč ga pustimo stati. Ko se vsebina posede, dodamo liste in sladkor. To še nekajkrat ponovimo, dokler ne ostane lonec poln. Lonec dobro zapremo. Postavimo v temen prostor s stalno temperaturo (ali ga zakopljemo na vrtu). Po osmih tednih pretlačimo vsebino skozi laneno krpo. Lapuhov sirup prevremo in ko se ohladi, ga natočimo v temne stekleničke. Jemljemo ga po potrebi po čajnih žličkah večkrat na dan.

Komentirajte