Poprova meta

metaPoprovo meto poznamo šele dobrih 300 let. Konec 17. stoletja jo je odkril angleški biolog. Domnevajo, da je nastala spontano, s križanjem treh različnih vrst mete, ki rastejo v naravi. Poprova meta je 50 do 90 cm visoka večletna rastlina. Je izjemno nezahtevna rastlina, ki brez posebnega napora gojitelja uspeva tako na vrtovih kot tudi na balkonih in terasah ali pa kar v domači kuhinji. Meto gojimo v delno senčnih, rodovitnih, vlažnih tleh. Meta se hitro in močno razraste. Nabiramo zelene dele rastline s cvetom, tako da odrežemo cele rastline cca. 10 cm od zemlje. Cele dele rastline razporedimo na naravne sušilnike za zelišča in jih sušimo na  temnem, suhem in zračnem prostoru, ter sušimo 5-7 dni.

V največji meri je za zdravilne učinke odgovorno eterično olje. Vsebuje več kot 100 različnih kemijskih spojin, med njimi pa je največ mentola (običajno 35-55%). Listi poprove mete vsebujejo tudi flavonoide, čreslovine in triterpene. Zdravilnost mete se nanaša na vsebnost mangana, vitamina A in C, vlaknin, kalcija, železa, folata, kalija, magnezija, omega-3-maščobnih kislin, riboflavina in bakra. Prijeten vonj in okus ima poprova meta zaradi eteričnega olja in njegovih glavnih sestavin – mentola in menthona – nakopičenih v listih in cvetovih. Uživanje poprove mete ali njenega eteričnega olja mentola ureja prebavo tako na globalni kot na celični ravni, kjer pripomore k boljšemu vpijanju kalcija. Ureja težave z vetrovi in napenjanjem, izboljšuje tek, pospešuje nastanek in izločanje prebavnih sokov ter izločanje žolča. V zadnjih letih je bilo izvedenih več raziskav na ljudeh, ki so pokazale, da eterično olje izboljša znake pri sindromu razdražljivega črevesa. Deluje tudi proti različnim črevesnim zajedalcem. Ima pomirjevalni učinek. Pomaga pri živčnosti, nervoznem srcu, slabem spancu, glavobolu in celo migreni. Eterično olje poprove mete koristi pri prehladu , mentolovi pripravki blažijo bolečine v grlu pri različnih okužbah. Eterično olje olajša izločanje sluzi iz dihalnih poti, inhalacije pripravkov z mentolom pa povzročijo občutek lažjega dihanja. Preprečuje omedlevico in blaži krče notranjih organov. Nekoliko širi venčne žile, ki dovajajo kri v srčno steno. Čaj cenijo tudi pri menstruacijskih težavah. Hladilno-grelni učinek mentola je odličen za zunanjo uporabo pri bolečih mišicah, sklepih ali zobobolu. Klinično dokazano deluje na nevarne bakterije E coli, MSSA bakterija in MRSA. V 99% deluje na virus herpesa simpleksa. Preprečuje slab zadah iz ust. Svež iztisnjen sok iz rastline pomaga, če ga z vtiranjem nanesemo na boleča mesta pri revmi in protinu.

Poprova meta zmanjša izločanje mleka pri doječih materah. Nosečnice naj se je izogibajo.

Čaj poprove mete:

1 veliko žlico (1,5 g) poprove mete prelijte z 200 ml vrele vode, pokrito pustite stati  10 minut, nato čaj precedite.

Metin osvežilni sirup:

  • vsaj 50 lističev poprove mete (tudi stebla)
  • 1, 5 kg rjavega sladkorja
  • iztisnjen sok 8 limon
  • lonec s 5 litri vode

V večji lonec natočimo 5 litrov vode in vanj namočimo poprovo meto. Pokrito s pokrovko pustimo namakati čez noč. Naslednji dan pristavimo lonec na štedilnik in vse skupaj kuhamo toliko časa, da zavre. Ko zavre, dodamo sladkor in mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi, nato pa lonec odstavimo iz štedilnika. Ko se prvič odstrani pokrovka (pred dodajanjem sladkorja) ne glejte v lonec, ker iz lonca v oči udari mentolova para in lahko kar dobro zapeče. Med kuhanjem iz limon iztisnemo sok in ga fino precedimo, da je ostane čist sok. Sok limon prilijemo v metin sirup, premešamo in pustimo da se malo ohladi. Še precej vroč sirup napolnite v steklenice, ki so namočene v toplo vodo.

One thought on “Poprova meta

  1. Obožujem meto. Enkraten sestavek ogromno, sem izvedela o njej. Sedaj jo bom še bolj z veseljem gojila , sušila in uporabljala.

Komentirajte