Sindrom razdražljivega črevesja

Sindrom razdražljivega črevesa je najpogostejša bolezen prebavil. Motnja se pojavljala pri 10 do 25 odstotkih populacije, večkrat zbolijo ženske. Akut­no ob­li­ko je ver­jet­no v živ­lje­nju sre­čal že vsak iz­med nas npr. pred iz­pi­tom, selitvijo, pred zelo po­mem­bni­mi do­god­ki …

Vzroki razdražljivega črevesja:

Strokovnjaki vzroka še niso povsem pojasnili, menijo pa, da gre za motnjo krčenja mišic v steni debelega črevesa. Pri­šte­va­mo jo med psi­ho­so­mat­ske mot­nje, saj se pri lju­deh s temi te­ža­va­mi pre­ba­vi­la zelo hi­tro od­zo­ve­jo na zdravila, stres, spre­mem­bo pre­hra­ne…

Znaki razdražljivega črevesja:

Bolečine v trebuhu pred ali po iztrebljanju. Blato je lahko mehko ali mu je primešana sluz. Bol­nik lah­ko ču­ti tudi na­pi­ho­va­nje in na­pe­nja­nje v tre­bu­hu. Žen­ske so po na­va­di bolj za­pr­te, moš­ki pa ima­jo dri­sko. Po­leg te­žav s čre­ves­jem so lah­ko pri­sot­ne še dru­ge te­ža­ve, na pri­mer gla­vo­bol, bo­le­či­ne v skle­pih, utru­je­nost, nes­peč­nost. Pridružijo se še :

  • zaprtje
  • driska
  • izmenjava drisk in zaprtja
  • občutek nepopolnega izpraznjenja črevesa
  • občutek nuje po odvajanju (težko odložiti odvajanje na naslednji čas, meji na inkontinenco)
  • slabost

Zdravljenje razdražljivega črevesja:

Zdravljenje je simptomatsko. Priporočljivo je, da vsi, ki jih muči blago zaprtje, uživajo hrano z veliko vlakninami, težave pa si lahko lajšajo z uživanjem lanenega semena ali chia semen, za katere je značilno da olajšajo prebavo. Kaki pomaga uravnavati prebavo. Banane pomirjajo peristaltiko.

Vlaknine črevesju ‘naložijo’ dodatno delo, zato predvsem v primeru resnejše zaprtosti niso priporočljive. Bolečine in krče preverjeno lajšajo tudi kumina, janež, meta, kamilica in majaron. Piti je treba mlačne napitke.

Priporočljivo je tudi spremeniti način prehranjevanja: Iz prehrane izločite mastno hrano, sladkor, alkohol, kavo ter jejte manj mesa.

Je morda celiakija?

Vedno več bolnikov s težavami z razdražljivim črevesom doleti diagnoza celiakije. Celiakija je bolezen prebavil, ki je posledica preobčutljivosti na gluten. Znaki so podobni zato se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.

Komentirajte