Acerola

Acerola je znana tudi pod imenom divja češnja. Drevo zraste do višine 5 m visoko in uspeva v Braziliji, v Aziji in Indiji. Je zimzeleno drevo, ki zraste do 5 metrov visoko in ima bujno krošnjo. Občutljiva je na veter in odporna na sušo. Do 90% cvetov pade z drevesa. Mesnato rdeče koščičasto sadje, v velikosti češnje, vsebuje zelo visoke količine vitamina C. Povprečno ima sadež 1500 mg vitamina C na 100 g sveže teže in zanimivo je, da ima zelen sadež dvakrat več vitamina C kot zrel rdeč sadež. Z zorenjem se količina vitamina C torej izgublja, vendar pa je to hkrati tudi proces, v katerem sadež pridobiva flavonoide, ki imajo antioksidativne lastnosti.

Visoka količina antioksidantov, pomaga v boju proti znakom staranja in pri obnovi kože pa tudi pri preprečevanju nekaterih vrst raka. Vsebuje magnezij, kalij, fosfor, kalcij, železo, cink, niacin, provitamin A, vitamine B1 in B2.

Ker vitamin C sodeluje tudi pri tvorbi kolagena, acerola pomaga vzdrževati tudi elastično in čvrsto kožo. Prav tako, zaradi vsebnosti vitamina C preprečuje skorbut, torej bolezen, ki nastane pri pomanjkanju vitamina C. Lajša/preprečuje slabokrvnost, kadar je potrebno zdravljenje z železom. Vitamin C namreč pomaga pri boljši absorpciji železa v kri. Vitamin C je ključnega pomena za močan imunski sistem, se acerola uporablja za krepitev odpornosti, in lajšanje prehladnih obolenj kot so gripa, pljučnica, bronhitis in prehlad, omili pa tudi virus herpesa.  Hitreje se bodo celile tudi rane, acerola pa se je odlično izkazala tudi pri stresu, tesnobi, srčno – žilnih boleznih, revmi, tuberkulozi, sladkorni bolezni in glavkomu, uravnava očesni tlak. Športniki uporabljajo acerolo za izboljšanje telesne vzdržljivosti. Kot bogat vir kalija, pomaga pri zdravju srca. Kalij je vazodilatator, tako da pomaga razbremeniti pritisk v kardiovaskularnem sistemu tako, da razširi krvne žile in poveča pretok krvi, s čimer se zmanjša krvni tlak. To lahko zmanjša možnost za razvoj ateroskleroze, ki preprečuje tudi srčne in možganske kapi. Znižuje tudi povišan holesterol.

Acerola češnje vsebujejo raznoliko mešanico antioksidantov, vključno s karotenoidi in bioflavonoidi, ki nevtralizirajo učinke prostih radikalov v telesu, to pa preprečuje mutiranje celic v rakave.Vlaknine spodbujajo nemoten prehod hrane skozi prebavni trakt in tako odpravlja zaprtje, napenjanje, drisko, krče in želodčne razjede.

Daljše jemanje se odsvetuje, saj lahko povzroča ledvične kamne. Acerola lahko povzroči tudi neželene učinke kot so slabost, krči in driske, predvsem zaradi visoke vsebnosti vitamina C, za katerega je znano da v visokih odmerkih povzroči drisko.

Komentirajte