Ne dehidrirajte

Za vodo pravijo, da je najbolj zdrava pijača. Tej trditvi v prid govori tudi dejstvo, da telesne funkcije, kot so dihanje, prebava in uravnavanje telesne temperature, lahko potekajo samo ob navzočnosti vode. Voda je ključna za presnovne procese v telesu. Omogoči namreč transport snovi, ki so potrebne za rast in ustvarjanje energije, ki nastane z izmenjavo snovi med organi in zunanjim okoljem. Predstavlja od 45 do 70 odstotkov celotne telesne teže,  mišice pa vsebujejo kar od 70 do 75 odstotkov vode.

Pomembno je  poskrbeti za ustrezno hidracijo, zlasti v poletnih mesecih ter pred vsako telesno dejavnostjo in po njej.

Kaj je dehidracija?

Dehidracija pomeni pomanjkanje vode v telesu. Do tega pride, če zaužijemo premalo vode. Potrebe telesa po vodi so odvisne od temperature, funkcionalnih izgub, stopnje dejavnosti, presnovnih potreb, starosti ali bolezni kot je driska.

Znaki dehidracije:

  • huda žeja
  • suha usta
  • pordela koža
  • utrujenost
  • glavobol
  • malo temnega urina
  • vrtoglavica
  • omotičnost in zmedenost

Stopnje dehidracije:

  • 1% dehidracija – neopazno zmanjšanje telesnih in duševnih zmogljivosti, agresivnost, kronična utrujenost
  • 5% dehidracija – rdečica na obrazu, vse hujša žeja, nemir, izsušena koža in sluznica
  • 10% dehidracija – krvni tlak se zniža, človek lahko omedli, nastopijo mišični krči
  • 15% dehidracija – šok
  • 20% dehidracija – smrt

Kako preprečiti dehidracijo:

Pijte, pijte in pijte:

Odrasla oseba potrebuje vsaj 1,5 l vode na dan, med poletnim časom še več. Z rehidracijo skrbite, da vaš organizem normalno deluje, da lahko izloča škodljive snovi in da imunski sistem opravlja svojo nalogo. Telo vodo še hitreje izgublja ob slani prehrani, povišani temperaturi in  med telesnim naporom. Takrat bodite pozorni in zaužijte čim več vode.

Izogibajte se vročini:

V poletni vročini se izogibajte direktnemu soncu in se raje zadržujte v senci, doma ali v centrih z klimo. Predvsem velja dobro znano opozorilo, da se izogibamo neposrednemu soncu med 11. in 16. uro, ko ima največjo moč. Takrat se mora naše telo res truditi, da se ohlaja, s čimer izgubljamo velike količine tekočine.

Izogibajte se alkoholu in kavi:

Alkohol zavira sproščanje vazopresina ali antidiuretičnega hormona, ki uravnava izločanje vode iz telesa. Če vazopresina primanjkuje, telo ne skrbi dovolj dobro za zaloge vode v našem organizmu in podvrženi smo dehidraciji.
Kofein je znan kot blag diuretik, zato je v poletnih mesecih priporočljivo običajno količino kave zmanjšati. Če to ni mogoče, se potrudite, da zraven skodelice kave vedno popijete tudi kozarec vode.

Pa res moram piti vodo!?

Kava, čaj in brezalkoholni napitki večinoma vsebujejo kofein, znan diuretik, ki odvaja tekočine. Zato se ob vsaki skodelici kave priporoča dodaten kozarec vode. Sadni sokovi vsebujejo večjo koncentracijo sladkorja kot telesne tekočine, zato jih telo poskuša razredčiti, to pa pomeni dodatno izgubo telesnih tekočin v drugih delih telesa.

Najbolje je torej piti vodo, saj je ta najlaže dostopna in nas zares odžeja.

2 thoughts on “Ne dehidrirajte

  1. Nekje sem prebrala, da lahko dehidracijo ugotovimo tudi tako, da med prste stisnemo kožo in če se koža ne vrne nazaj oz. se vrne počasi je to znak za dehidracijo. Je to res?

    • Da, G. Sabina. Temu strokovno rečemo turgor kože. Če je koža uvela in izsušena, je v njej premalo vode, kar lahko preizkusimo tako, da kožo pri komolcu privzdignemo in opazujemo, kako hitro se vrne v izhodiščno stanje. Seveda pa velja omeniti, da imajo starejši tudi brez dehidracije slabši turgor kože. V kolikor sumite na dehidracijo takoj ponudite vodo. Škodovati ne more!

Komentirajte