V boj z bradavicami

Bradavice so kožne spremembe, ki nastanejo zaradi okužbe z virusom HPV: humani papilloma virus. Ta virus se pogosto nahaja na vlažnih mestih, na primer na kopališčih, pod tušem ali v savnah. Bradavica se lahko pojavi v vsakem življenjskem obdobju. Prenašajo se z dotikom, spolnimi odnosi ali s prenosom virusa z enega mesta kože na drugo. Velika večina bradavic je nenevarnih. Nekatere bradavice rastejo ločeno, druge v skupinah, običajno niso boleče, lahko pa tudi, če pritiskajo na živec. Bradavice velikokrat izginejo brez zdravljenja, nekatere izginejo in se zopet vrnejo ali ostanejo dolga leta. Samozdravljenje bradavic odsvetujemo bolnikom s sladkorno boleznijo, bolnikom z motnjami v krvnem obtoku ter nosečnicam in otrokom mlajšim od 4 let. Izdelkov za samozdravljenje ne smete uporabljati na bradavicah, iz katerih izraščajo dlake, na znamenjih, temneje obarvanih predelih kože ali kakršnihkoli drugih nenavadnih oblikah na koži. Če se bradavica pojavi na obrazu ali na spolovilih, se odpravite k zdravniku.

Domači recepti za odstranjevanje bradavic:

Ljudsko izročilo pozna kar nekaj domačih zdravil, pri katerih je navadno potrebno še več potrpežljivosti kot pri rabi pripravkov iz lekarne, pogosto pa tudi več pazljivosti in preudarnosti, saj nekateri pripravki utegnejo dodatno razdražiti kožo. Najučinkovitejše naj bi bilo mazilo s krvavim mlečnikom, ki se ga nanese na bradavico ali mleček regratovega stebla (zjutraj in zvečer), probajte pa lahko tudi z belim sokom figovega lista. To ponavljajte, dokler se bradavica ne posuši. Neposredno na bradavico lahko nanesete sveže mlet česen in zaščitite z obvezo. Ponavljajte dokler bradavica ne odpade. Z boljši efekt tudi uživajte 2-3 stroke česna na dan. Bradavico prelepite z koščkom bananinega olupka tako, da je notranja stran olupka na bradavici. Na bradavico lahko čez noč polagate tudi gazico namočeno v jabolčni kis. V prizadeti predel vtrite ricinusovo olje, ki bo zmehčalo kožo in pomagalo odpraviti bradavice. Pri bradavicah na obrazu se priporoča ognjič, saj so učinkovine v ognjičevem mazilu blage. Na bradavico od trikrat do štirikrat dnevno kapnite nekaj kapljic ekstrakta grenivke in jo prekrijte z obližem za odstranjevanje bradavic. Uporabite lahko tudi olje čajevca, po sedmih do desetih dneh pa bi bradavica morala izginiti. Srečo pa lahko poskusite tudi s šolsko kredo, z rdečo čebulo, slino polža lazarja, drevesno smolo.

Če sredstva, s katerimi ste skušali odstraniti bradavice, ne pomagajo, obiščite zdravnika. Pri zdravljenju bradavic se najpogosteje uporabi krioterapija (zamrzovanje) s tekočim dušikom. Velja za hitro in učinkovito metodo odstranjevanja bradavic, čeprav je včasih za popolno odstarnitev potrebna ponovitev.

Komentirajte