Pretirano razkuževanje je lahko škodljivo

Mikroorganizmi so zelo velika skupina živih organizmov, ki jim je skupno, da so tako majhni in da jih vidimo le pod mikroskopom. Mednje spadajo bakterije, glive in virusi. Mikroorganizme najdemo povsod v okolju, celo kjer ni kisika, v zelo kislem, vročem ali mrzlem okolju. So povsod, imamo jih na rokah, v zraku, v vodi, na živilih, celo v naših telesih… Številni mikroorganizmi v našem telesu so nujno potrebni.

Bakterije nam pomagajo prebavljati ogljikove hidrate, kot so denimo žitarice.Večina jih ni škodljivih, nekatere pa lahko povzročajo zdravstvene težave šele, kadar jih zaužijemo v veliki količini. Zbolimo lahko tudi, kadar z živilom zaužijemo toksin, ki ga proizvajajo nekatere bakterije.

Imunski sistem se začne razvijati že pri novorojenčku. Če otrok živi v prečistem in sterilnem okolju, imunski sistem ne bo dozorel pravilno, kar se bo kasneje pri otroku kazalo kot razne alergije, podvržen bo tudi prehladom in drugim obolenjem.

Dizinfekcijska sredstva ali razkužila lahko “naučijo” bakterije, da postanejo odporne na antibiotike,to se lahko zgodi tudi z tistimi, s katerimi bakterije sploh niso vstopile v stik. Naučile so se namreč, kako iz celic iztisniti protimikrobska sredstva. Če postanejo bakterije odporne na antibiotike z katerimi zdravimo obolele in na način dezinfekcije, lahko to predstavlja resen problem.

Mnoge reklame za čistila navajajo, da je potrebno razkuževanje površin, predvsem v kuhinji in kopalnici, navedejo tudi da odstranijo kar 99,9% bakterij, zraven pa pokažejo še nasmejanega otroka.
Pa je vse to smiselno?

Že od pradavnine živimo z mikroorganizmi, pa smo vseeno preživeli do danes. Reklame in vplivi okolja so nas privedle do tega paničnega razmišljanja, da mora biti vse čisto in sterilno. Vendar pa se v domačem okolju raje izogibajmo uporabi dezinfekcijskih sredstev  in roke ter prostore umivajmo s toplo vodo, milom ter blagimi detergenti. Čiščenje z razkužilom je smiselno in potrebno le, kadar je kateri od članov gospodinjstva bolan. Pretirano čiščenje z detergenti in razkužili lahko draži kožo in povzroča alergije na koži. Prav tako lahko ostanke detergentov vnesemo v telo, kar pa ni zaželeno, saj so to kemikalije. Pri vsem tem, pa pomislite še na to, kako z temi kemikalijami obremenjujete okolje.

Komentirajte