Mangosteen

Mangosteen je po obliki še najbolj podoben jabolku. Drevo mangosteena zraste 7 do 25 metrov visoko. Zanimivo je, da  začne drevo prve sadeže poganjati šele, ko je staro 15 let. Ko dozori, je lupina vijolične barve, sredica pa je užitno belo meso, kremasto in sladko, podobno olupljeni mandarini. Je sladek in sočen sadež, njegov okus je težko opisati – nekakšna mešanica med breskvijo in jagodami, a ne povsem. Sadež mangosteen  je poznan prebivalcem jugovzhodne Azije že več tisočletij in velja za »kralja sadežev«. Sadež odpremo tako, da si ga damo med dlani, nato dlani stiskamo in zrel sadež se prične odpirat. Če sadež ni zrel, se ne odpre.

Vsebuje baker, kalij, fosfor, kalcij, mangan, železo, vitamine B1, B2, B6 in C, kot so tiamin , niacin in folne kisline. Ima zelo malo vsebnost kalorji, 63 kcal na 100 g in ne vsebuje nasičenih maščob ali holesterola. Poleg vitaminov in mineralov, mangosteen vsebuje tudi biološko aktivne snovi, kot so flavonoidi in katehini, ki spodbujajo zdrav metabolizem, podpirajo normalno raven holesterola.

Že od davnin je v rabi za zniževanje telesne temperature in kot sredstvo za preprečevanje širjenja okužb. Obilje biološko aktivnih hranilnih snovi daje telesu energijo in vitalnost, izboljšuje kri, predvsem pa krepi njegov imunski odgovor, zaradi česar se lažje bori z okužbami in alergijami. Deluje izrazito protivnetno ter zavira nastanek in razmnoževanje glivic. Z njim si lahko uspešno pomagamo pri izpahih, oteklinah, pikih insektov in manjših ranah.

Po mnogih raziskavah mangosteen obnavlja funkcijo jeter, preprečuje razistenco na inzulin, kot tudi kronična vnetja celic v telesu. Prav tako zelo dobro odpravlja bolečino.  Sadež oziroma njegova lupina je bogata s ksantoni – močnimi antioksidanti, ki se bojujejo proti prostim radikalom in šest od njih je dokazano učinkovitih v boju proti raku na dojki. Ksantoni so visokokoncentrirani antioksidanti, celo močnejši od vitaminov C in E, ki jih obenem odlikuje protivnetno delovanje.

Ob vsem naštetem pa pomaga še pri: refluksni bolezni, gastritisu, bolečinah v mišicah, herniji, artritisu, pri blagih oblikah depresije, blage in srednje oblike astme, težavah z diarejo, kroničnih uroloških vnetjih pri starejših, nevrodermatitisu, ekcemu, kronični utrujenosti, motnjah spanja…

5 thoughts on “Mangosteen

  1. Imajo ga v maxiju in v leclercu..vendar sem razočarana ,ker ko sem ga jedla na tajskem je bila lupina mehka in so domačini učili kako se pravilno”olupi”, v naših trgovinah pa je lupina trda kot izsušena lupina..kila pa stane 16€

  2. Jedla sem ga na Kitajskem in je eden najboljših sadežev, kar sem jih kdaj jedla. Drag je bil že tam (glede na njihove cene hrane), tako da si cene tu sploh ne bi znala predstavljati, še manj pa transport, pri katerem bi kvaliteta ostala. Če potujete, pa ga le ne pozabite poskusiti!

Komentirajte