Med

Zdravilne učinke medu so poznali že veliko pred nami.  Med je popolnoma naraven čebelji proizvod, ki ne vsebuje nobenih dodatkov, kot so konzervansi, umetna barvila in arome. Vsaka vrsta medu ima svoj značilen okus, aromo, barvo in konsistenco; različne vrste medu pa se med seboj razlikujejo tudi po uporabi. Med je odlično hranilo, krepčilo in pomirjevalo. Ima številne zdravilne učinke, ki so jih s pridom uporabljali že naši predniki. Pa si poglejmo najpopularnejše vrste medu v Sloveniji:

Barva, okus, vonj in tekstura medu so odvisni od vrste cvetnega nektarja, iz katerega so ga čebele pridobile, to pa so lahko lipa, kostanj, detelja, akacija, žajbelj, vresa, evkaliptus, sivka, materina dušica ali mešano cvetje.

Akacijev med:

Običajno ga priporočajo sladkornim bolnikom in otrokom, znan pa je tudi po blagodejnih učinkih na delovanje ledvic in jeter ter lajšanju simptomov bolezni dihal in sečnega trakta ter stresa. Pomaga pri nespečnosti, umirja razdražen imunski sistem in odpravlja posledice nakopičenega stresa.

Kostanjev med:

Pomaga pri boleznih prebavnega sistema, saj spodbuja delovanje črevesja in varuje želočno ter črevesno sluznico. Uporablja se tudi pri slabokrvnosti, utrujenosti ter nezadostni prehrani.

Žajbljev med:

Pomaga lajšati prehlad, saj omogoča lažje izločanje sluzi iz sapnika in bronhijev. Vsebuje majhne količine eteričnega olja, zato bi naj deloval kot blago razkužilo.

Lipov med:

Uporablja se pri prehladih, povišani telesni temperaturi, glavobolu, izgubi apetita in kašlju. Osebam, ki jih rado zebe in imajo nizek krvni tlak nekoliko dvigne telesno temperaturo in uravnava krvni tlak. Ni pa priporočljiv za ljudi z previsokim krvnim tlakom.

Regratov med:

Čisti kri. Največkrat se uporablja za krepitev organizma in za vračanje energije, znan pa je tudi po diuretičnih lastnostih – pospeševanju izločanja vode iz telesa in lahko pomaga pri blažjem vnetju mehurja in drugih sečnih poti.

Smrekov med:

Smrekov med je bogat z mineralnimi snovmi, zelo se priporoča ljudem, ki imajo težave z dihali, pri kašlju, bronhitisu, pljučnih težavah pa tudi slabokrvnosti.

Komentirajte