Dieta pri povišanem holesterolu

V organizmu ima zelo pomembno vlogo saj služi kot surovina za izdelavo hormonov (testosteron, estrogena, progesterona, androgenov, kortizola, aldosterona), vitamina D in žolčnih kislin, poleg tega pa je tudi pomemben strukturni element vsake celične ovojnice. Holesterol je torej nujno potreben, do škodljivih učinkov pa prihaja, kadar se ta začne nalagati v steni arterij, kar vodi v aterosklerozo. Ker v vodi ni topen, se po krvi prenaša vezan z beljakovinami v delcih, imenovanih lipoproteini. Lipoproteini velike gostote (HDL) odstranjujejo holesterol iz žilne stene (zato jim rečemo tudi varovalni, dobri holesterol), lipoproteini majhne gostote (LDL) pa svoj holesterolni tovor v žilno steno odlagajo in jo s tem ožijo (t. i. slabi, škodljivi holesterol).

Da bi torej znižali škodljivi holesterol, brez zdravil, je potrebno spremeniti prehrano.

Nasičene maščobe zvišujejo vrednost holesterola v krvi, zato jih moramo v prehrani omejiti.

Nenasičene maščobe so lahko enkrat ali večkrat nenasičene in so za zniževanje vrednosti holesterola koristne. Mednje spadajo maščobne kisline omega 3.

Delež vseh maščob naj predstavlja 25-30 % dnevnega energijskega vnosa, pri čem delež nasičenih maščob (slabih) naj ne bi presegal 7 % dnevnega energijskega vnosa. Iz prehrane popolnoma izločimo svinjsko mast, ocvirke, slanino, mastno meso, maslo, smetano, mastne sire, kokosovo maščobo, majonezo. Pri izbiri maščob dajemo prednost enkrat in večkrat nenasičenim maščobam: oljčno, laneno in repično olje, mastne ribe, oreški in semena, avokado.

Kura s česnom:

Visok holesterol znižuje približno tako uspešno kot zdravila na recept. Že polovica česnovega stroka na dan lahko zniža visok holesterol za 9%. Glede holesterola strokovnjaki domnevajo, da je ob uživanju česna zavrto njegovo nastajanje v telesu, hkrati pa naj bi bilo pospešeno tudi njegovo izločanje z žolčem.

Kura z jabolčnim kisom:

V raziskavi na podganah  so znanstveniki odkrili, da jabolčni kis spodbuja porast HDL-a in redukcijo ravni trigliceridov. Tako mnogi priporočajo pitje 2 žlic jabolčnega kisa zmešanih z 2deci mlačne vode na tešče.

Uživanje kurkume in ingverja:

Odkrili so, da kurkuma znižuje vrednost krvnih maščob in krepi delovanje srčno-žilnega sistema. Zaužitje 3 gramov praha gomolja kurkume potroji izločanje žolčnika, s tem pa telo v veliki meri razbremeni odvečnega holesterola, ki na ta način zapusti telo. Še posebej je učinkovita v sodelovanju z ingverjem: njune sestavine najprej ovirajo prehod holesterola v kri, nato pa še pospešujejo njegovo izločanje.

Zelena:

Več študij dokazuje, da učinkovine v zelini sprostijo ožilje in znižujejo krvni pritisk in znižujejo holesterol. Ugotovili so, da učinkovina ftalid 3-n-butilftalid zniža za 7%, že v zelo majhnih količinah.

Črna kumina:

Črna kumina  pomaga odstranjevati žilne obloge, ter tako vzdržuje čiste arterije, ter pospešuje prekrvavitev.

Trening:

Trenirane mišice imajo sposobnost učinkovitejšega presnavljanja maščobnih kislin. Treningi v mišičju izboljšajo sposobnosti za presnavljanje laktata in povečajo vsebnost encimov dihalne poti. Poveča se občutljivost mišic na inzulin, kar privede do natančnejše regulacije krvnega sladkorja. V krvi se zmanjšajo koncentracije škodljivega LDL holesterola in trigliceridov, hkrati pa se poveča koncentracija HDL holesterola.

One thought on “Dieta pri povišanem holesterolu

Komentirajte