Demenca

Demenca je proces splošnega upadanja duševnih funkcij, kot so spomin,sposobnost učenja, dojemanje orientacija, sposobnost besednega izražanja, dojemanje, čustvovanja…

Vzroki za nastanek demence

Vzrok za nastanek ni  točno znan. Med pogostejše oblike sodi vaskularna demenca, ki je posledica sprememb na žilnem sistemu.

 

Kako prepoznamo demenco

  • otežena sposobnost besednega izražanja, presoje, učenja novih vsebin
  • izguba kratkoročnega spomina
  • izguba orientacije v času in kasneje prostoru

Vrste demenc

  • Blaga demeca

V prvem obdobju govorimo o blagi obliki demence. Pri bolniku prihaja do motenj v orientaciji, slabe presojanje, pozabljanje, razpoloženjskie spremembe …

  • Srednje razvita demenca

Pri bolniku prihaja do vse hujših spominskih motenj, nepoznavanja svojcev, nenehnega gibanja in tavanja, časovne in krajevne zmedenosti,  nemira, sumničenj, izrazitih spominskih motenj … Dementni svojec lahko ure in ure zastavlja vedno ista vprašanja, svojo življenjsko pot lahko zavrti za petdeset let nazaj in govori o takratnem življenju, kot da se dogaja sedaj. Zamenjuje družinske člane (sina zamenja za brata, hčer za soprogo). Zavrača hrano in zdravila ter vzdrževanje osebne higiene, lahko postane nasilen in grozi s samomorom. Pri beganju dementnih oseb prihaja do tragičnih padcev – največkrat si zlomijo kolk – in za mnoge se življenjska pot nadaljuje na invalidskem vozičku.

  • Huda demenca

Bolniki veliko spijo, so vsestransko ranljivi, besedno sporazumevanje je vse bolj oteženo, pojavi se inkontinenca, pride do upadanja telesnih funkcij, bolnik se zapira v svoj svet. Imunski sistem je vse šibkejši, bolnik pogosto oboleva za pljučnico in drugimi virusnimi boleznimi. Počasi, a vztrajno drsi proti smrti. Nekateri v zadnjem obdobju pozabijo, kako hoditi, požirati …

Preprečevanje demence

Tudi v starosti sta priporočljivi čim večja psihična in telesna aktivnost. Raziskave kažejo, da intelektualno delo v starosti odloži pojav bolezni, tako da se demenca pojavi kasneje, kot bi se sicer. Vsekakor velja omeniti uravnoteženo prehrano, ter dosledno izogibanje škodljivim razvadam, kot sta alkohol in kajenje.  Svetujemo vam uživanje Ginko bilobe, saj je dokazano, da izboljšujeje spomin. Pravtako je vredno omeniti avokado, saj poveča sposobnost za učenje in pomnjenje. Tudi pri že ugotovljeni demenci je pomembno, da čim dlje ostanemo aktivni in se v okviru svojih zmožnosti ukvarjamo z dejavnostmi, ki nas zanimajo.

Zdravljenje demence

Na voljo so zdravila, ki demence sicer ne zdravijo, upočasnijo pa njeno napredovanje in za nekaj časa lahko izboljšajo simptome bolezni. Zdravila so učinkovitejša, če so predpisana v zgodnejši fazi bolezni, zato je zgodnje odkrivanje bolezni zelo pomembno.

Zaradi upadanja možganskih funkcij, pozabljanja in motenj v orientaciji lahko pride do nesreče. Dementna oseba lahko pusti prižgan plin, pozabi zakleniti hišo, ali si obleče spodnjo majco na srajco.

Komentirajte