Uporaben peteršilj

ID-100345564Peteršilj v prvem letu razvije listnato maso, v drugem letu pa steblo s cvetnimi kobuli. Podobno kot pri koriandru, se uporablja list, ki pa ima blažjo aromo, uporabimo pa lahko tudi steblo (ki je enako aromatično kot listje) ali korenino. Ko enkrat vzkali, je nezahteven, gojimo ga lahko tudi v lončku, a mora biti ta primerno globok, saj potrebuje peteršilj precej prostora za svojo globoko in odebeljeno korenino. V Grčiji, od koder izvira, so s peteršiljem hranili le dirkalne konje – za druge ga je bilo škoda, dirkalni pa naj bi tako tekli hitreje. Kitajski zeliščarji so z njim zniževali pritisk, indijanska plemena so z njim zdravila težave z mehurjem.

Pri peteršilju so zdravilni vsi deli – listi, koren in plod. Koren peteršilja vsebuje od 3 do 7 % eteričnega olja, v njem pa najdemo še provitamin A, vitamina B in C, mineralne soli, železo, kalcij, fluor žveplo, jod, baker mangan, palmitinsko kislino, sladkor, škrob… Kot bogat vir zelenega listnega barvila klorofila, ki ima močno antiseptično delovanje, pomaga alkalizirati telo, očisti kri in sodeluje pri nastajanju eritrocitov – rdečih krvničk.  Iz tega razloga je uživanje peteršiljevega soka  izjemno učinkovito pri odpravljanju anemije.  Poleg tega klorofil in flavonoidi v peteršilju pripomorejo k večji celični produkciji glutationa.Višje ravni celičnega glutationa omogočajo, da se telo lažje razstruplja in bolj učinkovito zdravi. Zaradi teh lastnosti lahko peteršilj izboljša celično oskrbo s kisikom. Povečana oksigenacija pomeni povečano celično energijo in intenzivnejše razstrupljanje ter zdravilne učinke.

Olje iz peteršiljevega semena spodbuja jetrno obnovo. Peteršilj je bogat s flavonoidom, imenovanim apigenin, ki dokazano zmanjšuje tveganje za nastanek določenih vrst raka, na primer kožnega raka, raka na dojkah in prostati. Apigenin tudi deluje protivnetno ter je močan antioksidant. Spojini apigenin in miristicin spodbujata nastajanje jetrnega encima, ki pozitivno vpliva na razstrupljanje. Razstrupljanje je namreč nujno za ohranjanje zdravja in optimalnega delovanja jeter.

Peteršilj ima veliko folne kisline, ki zmanjšuje možnost za nastanek boleznimi srca in ožilja ter možgansko degeneracijo. Folna kislina je pomembna je tudi za nosečnice, saj ima pomembno vlogo pri pravilnem razvoju ploda. Vplivala naj bi tudi na preprečevanje nekaterih vrst raka.

Eterična olja v peteršilju dokazano krepijo imunski sistem ter tako igrajo zelo pomembno vlogo pri alergijah, avtoimunskih boleznih ter ostalih vnetnih procesih. Evgenol, eno od eteričnih olj, ki jih najdemo v peteršilju, na primer zelo učinkovito pomaga pri artritičnih obolenjih. To olje v kombinaciji z drugimi protivnetnimi lastnostmi peteršilja zelo učinkovito zmanjšuje otekle sklepe. Peteršilj prav tako pomaga ščititi še pred drugimi obolenji, kot so na primer sladkorna bolezen, rak debelega črevesja in danke ter astma.

V ljudskem zdravilstvu njegov čaj denimo priporočajo za znižanje povišane telesne temperature. Pomaga pri kašlju in boleči menstruaciji. Obloge iz sveže sesekljanih lističev naj bi pomagale pri pretegnjenih mišicah in pri pikih žuželk. Peteršiljev čaj kot obkladek pa naj bi pomagal pri vnetih očeh. Njegova zelo uporabna lastnost je, da pomaga odpraviti slab zadah v ustih, če zvečimo njegove sveže liste.  Pomaga pri vnetjih sečnih poti, kamnih sečnika in ledvičnih kamnih ter pri kopičenju vode v tkivih. Sveži sok peteršilja pomirja razdražene ledvice, mehur in sečne poti. Enak učinek ima tudi čaj peteršiljeve korenine. A vendar previdnost z njim ne bo odveč. Pretiravanje (več kot 20g na dan) s peteršiljevim sokom lahko povzroči motnje v delovanju živčnega sistema.

Sok za čiščenje ledvic:

Pest peteršilja dobro operite. Narežite ga na majhne koščke, ga dajte v lonec in prelijte s vodo. Pustimo vreti deset minut, potem pa odstranimo z ognja in pustimo, da se ohladi. Precedimo in prelijemo v čisto steklenico, postavimo v hladilnik, da se ohladi. Spijte kozarec te tekočine na dan. Z uriniranjem se bodo izločili strupi iz telesa.

Peteršilj proti debelosti in celulitu:

Peteršilj na drobno sesekljajte, dodajte limonin sok, po okusu lahko dodate še nekaj kapljic javorjevega, ali agavinega sirupa in pijte to na tešče. Če boste to počeli redno vsaj en teden, boste hitro videli spremembe. Peteršilj je namreč diuretik, limona zmanjšuje apetit, vaši kilogrami pa se bodo vidno topili. Pazite le, da boste čez dan popili dovolj vode.

4 thoughts on “Uporaben peteršilj

  1. Zahvaljujem se za tako izčrpno opisovanje o lastnostih in uporabnosti petršilja.
    Poskusila ga bom proti debelosti. Zanima pa me ali se petršilj zraven popije ali se mogoče precedi? LP in hvala !

  2. Pozdravljeni
    Zanima me ali dodamo mešanici peteršilja in limone tudi vodo.
    Prosim za okvirno količino sestavin.

    Lep dan še naprej. Janko Šenica

    • V 2 dcl kozarec mlačne vode stisnete sok pol limone in dodate 3 vejice svežega in na drobno sesekljanega peteršilja. To kombinacijo pijte največ 5 dni, potem pa si morate vzeti minimalno 10 dni premora.
      Preveč peteršilja lahko povzroči interferenco v živčevju, zato sta en do največ dva kozarca na dan dovolj.