Preprečevanje padcev

Starostniki so zaradi padcev hospitalizirani petkrat pogosteje kot zaradi drugih poškodb. Kdor pade enkrat, ima dva do trikrat večjo možnost za ponoven padec v istem letu. In kar 50% padcev se zgodi doma. Kar 25 % starostnikom, ki padejo in utrpijo poškodbe, se zmanjša gibljivost, izgubijo samostojnost, poveča se jim tveganje za prezgodnjo smrt.

Kako urediti dom tako, da zmanjšate možnost padca?

  • Spalnica: Ko vstajate iz postelje, nekaj časa počakajte, da se vam ne zvrti. Copati naj bodo močni in z nedrsečim podplatom. Telefon imejte v stalnem dosegu. Namestite si nočno luč.Obleke pospravite tako, da jih z lahkoto dosežete, ne nižje od višine kolen in ne više od prsnega koša. Ne uporabljajte oblek, ki so predolge oz. preohlapne.
  • Kopalnica: Tla naj bodo zmerom suha. Na tla tuš kabine si pritrdite nedrseče trakove.
    V primeru, da niste stabilni pri tuširanju, uporabljate stol oz. držalo za roke. Ne zaklepajte vrat kopalnice. Po možnosti v kopalnico napeljite telefon.
  • Stopnišče: Kjer hodite odstranite vse prepreke, čez katere lahko padete, kot so papirji, knjige, obleka, čevlji. Na obeh straneh stopnic namestite ročni ograji, ki nudita oporo.

Kaj lahko naredite zase?

  • Redno se rekreirajte.  Vaje vas bodo naredile močnejše, z vajami boste izboljšali  ravnotežje in koordinacijo. Med treningom ne pozabite popiti dovolj tekočine.
  • Obstaja veliko organizacij, v katere se lahko včlanite, saj te povečajo kvaliteto  življenja in preprečijo osamljenost.
  • Prehrana naj vsebuje obilje kalcija in vitamina D, da se zmanjša tveganje zlomov kosti.

Vprašalnik za ugotavljanje stopnje tvegana za padec

S spodnjimi šestimi vprašanji lahko ugotavljamo tveganje za padec pri starostniku, ki ima 65 in več let. Če boste na spodnja vprašanja odgovorili s tremi ali več pritrdilnimi odgovori, ste oseba z relativno visokim tveganjem za padec in vam predlagamo, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.  Več pozitivnih odgovorov na vprašanja pomeni večjo stopnjo tveganja.

1. Ali ste v zadnjem letu padli?
2. Ali jemljete več kot štiri zdravila na dan?
3. Ali imate postavljeno diagnozo kapi oz. Parkinsonove bolezni?
4. Imate težave z ravnotežjem?
5. Ali se ustavite pri hoji, ko se pogovarjate?
6. Ali ne morete vstati s stola v višini kolen brez uporabe rok?

Komentirajte