Čemaž

Čemaž spada v družino lukovk tako kot npr. česen in čebula. Je rastlina mnogih imen: divji česen, gozdni česen, medvedji česen, kačji lek; številna imena nakazujejo na široko uporabo v preteklosti. Raste od marca do junija in cvete v aprilu in maju v gosto poraslih preprogah. Mladi listi so sveže zeleni in svetli. Zraste 25-30 cm visoko. Ko cvete, se zdi, da so tla bela. Tako močno diši po česnu, da ga zavonjamo, preden ga zagledamo. V Sloveniji raste čemaž skoraj povsod. Čemaž je podoben dvema zelo strupenima rastlinama: šmarnici in podlesku. Da trgamo čemaž, se lahko prepričamo tako, da med prsti tremo cvet ali list. Če diši po česnu, je čemaž.

Je v celoti užiten, vendar ga ne smemo uživati v prevelikih količinah. Uporabi se lahko liste, čebulice, cvetove in plodove. Značilna za družino lukovk je alicin, čemaž pa vsebuje tudi aliin, lipide, mineralne snovi ter elemente v sledovih, in sicer selen in germanij.

Cela rastlina je bogata z vitaminoma A in C, železom, magnezijem in manganom, najbolj pomembne pa so žveplove spojine. Mimogrede primerjava s česnom: v 100g suhe mase česna je 1.7g, v 100g suhe mase čemaža pa kar 7,8g žvepla! Prav žveplove spojine so tiste, ki prispevajo k čistilnemu učinkovanju čemaža, pomembno vlogo pa imajo tudi pri nastajanju encimov.

Čemaž izboljšuje aktivnost želodca in črevesja, niža vročino, deluje očiščevalno na celotno telo, deluje antiseptično, je dobro sredstvo proti glistam v črevesju in spodbuja delovanje žlez. Učinkovine v čemažu znižujejo krvni tlak in slab holesterol (LDL), prav tako lajšajo težave pri aterosklerozi. Poleg tega je dober antiastmatik (blaži astmo) in tudi dober diuretik (odvaja vodo iz telesa). Vsestransko zelišče pa nekateri uporabljajo tudi za zdravljenje kožnih alergij in izpuščajev, pri čemer je čemaž uspešen predvsem zahvaljujoč visoki vsebnosti žvepla. Visoka vsebnost žvepla pa prav tako gladi in pomlajuje kožo, ter lasem daje sijaj.  Ker čemaž iz telesa pomaga odstraniti svinec, je kot nalašč za ljudi, ki živijo v industrijskih krajih. Iztisnjen sok pa naj bi celil rane.

Čemaža ne smejo uporabljati nosečnice in doječe matere.


Jedi iz čemaža:

Predstavljam vam Biodobro omake, ki so primerne za hitrejšo, preprosto bolj zdravo kuho. V biodobro čemaževi zeliščni omaki so vse blagodejne lastnosti čemaža zajete v enkratno mešanico olja, himalajske kristalne soli in svežih listov čemaža. Izdelki so presni (sveži-surovi, nepredelani-nepregreti) in jih je najbolje dodajati jedem na koncu kuhe, da ohranijo svojo vrednost.

Znižuje krvni pritisk. Čemaževo vino (vino, v katerem se je kuhal čemaž in sladkano z medom) priporočajo starim ljudem, ker lajša mnoge starostne težave, posebno pri dihanju.

Domači rezanci s čemažem po receptu Ga. Gordane:

Rezanci s čemažem
Foto: Gordana Bači
  • 250g moke
  • eno jajce
  • malo soli
  • čemaž

Čemaž na hitro blanširamo, splahnemo s hladno vodo, dobro odcedimo in zmiksamo. Zmiksan čemaž skupaj z ostalimi sestavinami zgnetemo v testo. Testo damo počivat v hladilnik za eno uro, nato poljubno oblikujemo testenine.

Rižota s čemažem

Olupljeno čebulo drobno sesekljajte. V ponvi segrejte olivno olje in na njem rahlo opražite čebulo ter zalijte z vodo, dodajte jušno zelenjavo, po potrebi solite in kuhajte do mehkega. Morebitno odvečno tekočino odcedite. Parmezan drobno nastrgajte.
Kuhanemu rižu  vmešajte nariban parmezan, dobro premešajte, pokrijte in pustite stati nekaj minut. Čisto na koncu dodajte čemaževo biodobro omako in premešajte.

Čemažev pesto

  • 2 kg sveže nartganega čemaža
  • 4 dcl hladno prešanega olivnega olja
  • malo večji ščepec soli

Sesekljamo svež in očiščen čemaž, dodamo sol in nekoliko olivnega olja. Ko zmes postane gosta in dobro premešana, jo previdno naložimo v manjše kozarčke, saj ima čemaž, ko je enkrat odprt le dober mesec rok trajanja, ker nismo dodali nobenih konzervansov.
Dobro je, če kozarce prej oplaknemo z vročo vodo, preden pa jih dobro zapremo, do vrha zalijemo zmes z ekstra olivnim oljem, ki deluje kot konzervans.

Čemažev namaz

  • listi čemaža
  • skuta ali kisla smetana
  • sol
  • olivno olje

Drobno narezane liste čemaža zmešamo z skuto ali k. smetano, dodamo malo soli in olivnega olja. Namažemo na popečen kruh. Odličen in zdav začetek dneva!

Komentirajte