Česen

Uspeva po vsem svetu v topem in zmernem podnebju. V zemlji ima podolgovato glavno čebulico, okoli katere so tesno druga ob drugi razvrščene ukrivljene stranske čebulice. Česen se shranjuje pri sobni temperaturi 18 °C in v suhem prostoru. Po ljudskem izročilu se uporablja za zdravljenje  vnetih zgornjih dihalnih poti, oslovskega kašlja ter prehlada in gripe.

V stroku česna je najmanj štiristo snovi, med njimi veliko antioksidantov, ki varujejo celice pred poškodbami in varujejo telo pred staranjem. Vsebuje kalij, vitamin B1 in B6, vitamin K, niacin, vitamin C in selen.
Znano je, da imajo snovi v česnu vrsto odličnih lastnosti . Česen znižuje povišan krvni pritisk, ker kot diuretik spodbuja izločanje urina in širi krvne žile. Znižuje visoki holesterol približno tako uspešno kot zdravila na recept. Že polovica stroka na dan lahko zniža visok holesterol za 9%. Med znanimi rastlinskimi antibiotiki sodi česen zagotovo med najučinkovitejše. Pomaga proti streptokokom, proti tifusu, paratifusu ter proti različnim glivicam in virusom. Česen pripomore k redkejši krvi, zaradi česar lahko prepreči težave s krvnim obtokom, srčni infarkt, bolezni srca in trombozo. Upočasni prehitro bitje in boljša krvni pretok v srčni mišici ter veča učinkovitost srca. Lahko lajša občasne bolečine, ki so posledica zamašenih ali zožanih arterij v nogah. Pomlajuje možgane in imunski sistem. Zelo uporaben pa je tudi pri odstranjevanju kurjih očes.

Lahko ga uživamo presnega, da odmašimo zamašen nos in ublažimo druge simptome prehlada. Učinkovito blaži tudi vnetja prebavil, kot so vnetje želodčne in črevesne sluznice ter griža. Česen v črevesju preprečuje gnitje, tako da olajša razmnoževanje mlečnokislinskih bakterij, to pa pripomore k ravnotežju črevesne flore. Takšno delovanje česna preprečuje nastajanje črevesnih plinov, raznih krčev, drisk in širjenje škodljivih sestavin, ker preprečuje, da bi se absorbirale in s tem prodrle v kri, prek katere bi lahko povzročile motnje v organizmu. Odlično se je izkazal pri odpravljanju zajedalcev v črevesju in je najboljše dodatno sredstvo pri zdravljenju okužbe s podančicami.

Jedi z česnom

Česnova juha

  • Česen 1 kos
  • Čebula 2 kosa
  • Krompir 1 kos
  • Maslo 25g
  • Zelenjavna juha 550ml
  • Timijan 1 čajna žlička
  • Sol
  • Poper
  • Kisla smetana 3 žlice
  • Drobnjak

Glavico česna in čebulo olupimo in grobo sesekljamo. Srednje velik krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. V loncu stopimo maslo, dodamo čebulo ter na šibkem ognju pražimo čebulo 10 minut. Pazimo, da čebula ne porjavi. Dodamo česen in dušimo še 2 minute. Prilijemo zelenjavno juho, dodamo na kocke narezan krompir ter sveže narezan timijan. Posodo pokrijemo s pokrovko in kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča. Pustimo, da se juha ohladi, nato jo zmešamo s paličnim mešalnikom in začinimo s soljo, poprom. Juhi dodamo kislo smetano in jo na zmernem ognju počasi segrejemo. Po juhi potrosimo sesekljan drobnjak.

Artičoke s česnom

  • Artičoka 4 kosi
  • Svež limonin sok
  • Drobtine 4 žlice
  • Sol
  • Česen 4 stroki
  • Parmezan
  • Olje – olivno

Artičoke operemo in jim z nožem porežemo vršičke zunanjih listov. Na spodnji strani jim odrežemo pecelj. Za par minut jih potopimo v vodo, ki smo ji dodali limonin sok. To naredimo zato, da artičoke ne bi potemnele. V posodici zmešamo drobtine, sol, strt česen in parmezan. Artičoke vzamemo iz vode, jih odcedimo in jim previdno razpremo liste. Med liste stresemo nadev. Položimo jih v posodo, pokapljamo z olivnim oljem in do polovice zalijemo s slano vodo. Kuhamo jih približno 30 minut.

Zvitki s česnovim nadevom

Sestavine za testo

  • Kvas – svež 40g
  • Sladkor – beli 1 čajna žlička
  •  Pšenična polnozrnata moka 750g
  • Kravje mleko – polnomastno 4dl
  • Sol 1 žlica
  • Olje – sončnično 1dl

Sestavine za nadev

  • Margarina 1 kos
  • Sol 1 žlica
  • Jajce – kokošje, rumenjak 4 kosi
  • Česen 6 strokov
  • Jajce – kokošje, beljak 1 kos
  • Sezam

Priprava testa

V posodi zmešamo kvas, žličko sladkorja, 1 žlico moke in malo toplega mleka.
Pustimo, da kvas malo vzhaja, nato ga primešamo k ostali moki, solimo, prilijemo olje in preostalo toplo mleko. Vse skupaj zamesimo ter iz testa naredimo tri podolgovate hlebčke. Pustimo, da vzhajajo pol ure.

Priprava nadeva

V posodi zmešamo mehko margarino, sol, rumenjake in olupljen ter strt česen.
Vse sestavine dobro premešamo, da se nadev lepo maže.
Vsak hlebček testa razvaljamo v pravokotno obliko, ga namažemo z nadevom in zvijemo v klobaso. Klobaso narežemo na kolobarje. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlagamo narezane zvitke. Po vrhu jih premažemo z beljakom in posujemo s sezamom.
V ogreti pečici na 180º C jih pečemo približno 20 minut.

Komentirajte