Lubenica

V 13. stoletju je iz Kitajske in Nove Zelandije lubenica pripotovala v Evropo. Spada med melone. Doseže lahko tudi do 16kg. Ima gladko, temnozeleno lupino in rdeče meso. Sestavljena je iz približno 90 odstotkov vode, preostali del pa predstavljajo vlaknine, ki pozitivno delujejo na prebavo. Bogata je z vitaminom A, B in C nekaj magnezija in . Slednjega je največ v robnem delu lubenice. Vsebuje tudi veliko likopena. Številne študije potrjujejo učinkovitost likopena pri preprečevanju rakavih obolenj, še posebej raka prostate. Največ ga je v sredici lubenice, manj pa na robnem delu proti skorji.  Lubenico je potrebno hraniti pri sobni temperaturi, v nasprotnem vsebnost likopena pade.

Lubenica je tudi vir citrulina, ki je  pomemben za celjenje ran. Priporočajo jo proti ledvičnim kamnom in kamnom v sečnem mehurju ter zastajanju seča, proti bolečinam v ušesu, za osvežitev in okrepitev organizma, pa tudi proti mozoljem. Blaži opekline in pike insektov. Lubenica pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, saj v hipu nasiti, čeprav vsebuje zelo malo kalorij. Blaži pred menstrualno napetost, poskrbi za redno odvajanje blata. Če imate probleme s celulitom, si prav tako lahko pomagate z lubenico, saj ta v telesu poskrbi za nekakšno drenažo: preprečuje zastajanje vode v tkivu, zaradi katerega sicer nastaja tako neželena pomarančna koža.

Sok lubenice vsebuje aminokislino arginin, ta pa vpliva na zniževanje krvnega pritiska in zmanjšuje možnost možganske kapi. Lajša tudi slabokrvnost. Prav tako so tudi semena užitna in so bogata z manganom in beljakovinami. Poleg tega arginin tvori dušikov oksid, ki spodbuja izločanje inzulina pri sladkorni bolezni tipa 2.

Kupite lubenico, ki je enakomerno obarvana. Če je meso bledo in so peške svetle barve pomeni, da lubenica še ni zrela. Shranite jo v hladilniku, kjer ostane celo teden dni.

Zanimivo je tudi, da v nekaterih državah v Aziji iz prepraženega semenja lubenic pripravljajo tudi moko, iz te pa pečejo kruh z aromo lubenice.

Narežite jo na rezine in jo ponudite samo ali v sadni solati.

Komentirajte