Ste bili kdaj v dvomih ali je meso, ki ste ga včeraj kupili, dali v hladilnik in naslednji dan mislili skuhat za kosilo, že pokvarjeno?
Naj vam olajšam delo in vam dam nekaj nasvetov, da boste lažje ugotovili ali je živilo že pokvarjeno ali ne:
Živilo | Nepokvarjeno | Pokvarjeno |
Meso | Meso se ob dotiku ne lepi na roko, ima prijeten vonj, barva je tipična za vrsto in starost živali. | Površina je sluzasta, lepljiva, smrdi, barva nenaravna, t.j. bakreno rdeča, sivo zelena. |
Klobase | Kompaktne, tipične barve in vonja | Ovitek postane lepljiv in sluzav, tekstura nadeva je mehkejša, barva postaja bolj sivkasta do sivo zelena, smrdi po razkroju beljakovin. |
Jajca | Lupina je čista in cela. Rumenjak je oranžne barve, beljak prozoren, nima vonja. | Zaradi delovanja mikroorganizmov, začne jajce gniti, kar se kaže v spremembi barve beljaka: zelena, bela, rdeča ali črna barva, z vonjem po gnilobi. |
Mleko | Je belkaste barve, enakomerno tekoče, brez grudic, z značilnim vonjem in prijetnega okusa. | Lahko ima spremenjeno barvo, v njem so grudice, je neprijetnega vonja in okusa. |
Jogurt | Belkaste barve,enakomerno tekoč,brez grudic. | Pokvarjeni izdelki imajo obilo zelenkaste sirotke, vrejo ali imajo na površini zelenkasto-modre madeže plesni. |
Kravji sir | Bledo rumene barve, rahel vonj po mleku. | Pokriva ga žametasta kožica in ima okus in vonju po vinskem kisu. |
Sladoled | Ima okus v skladu s sestavinami, rahel vonj,brez grudic. | Nenaravne barve, neprijetnega vonja, pojavijo se kristalčki ledu, |
Ribe | Bistre in izbočene oči,kompaktno meso, luske so čvrsto pritrjene, spolzka koža. | Motne in upadle oči, luske kar odpadajo, lepljiva in smrdljiva koža. |
Kruh | Skorja je nepoškodovana, sredica enakomerne barve in z enakomerno razporejenimi luknjicami. | Ima vonj po plesnivem, neprijeten kiselkast okus, mehko skorjo in gnetljivo sredico. |
Sadje in zelenjava | Biti mora zrelo in čisto, brez zemlje,brez mehaničnih poškodb, brez škodljivcev in plesni. | Nagnito, plesnivo in poškodovano sadje ali zelenjava ni primerna za uživanje. |
Olje | Svetlo rumene barve, prijetnega vonja, tekoče. | Pokvarjeno olje ima močan vonj in slab- žaltav okus. |
Konzerve | Konzerva je cela, ne rjavi in ni napihnjena. | Vsebina konzerve ima lahko spremenjen okus, vonj in videz. |